Home Keuken Nieuwe keuken kopen of renoveren?

Nieuwe keuken kopen of renoveren?

by admin

Is je keuken sterk verouderd of toe aan een nieuw uiterlijk? Dan ben je waarschijnlijk geneigd om meteen een nieuwe keuken te plaatsen. In dit artikel gaan we in op de voordelen van renoveren ten opzichte van investeren in een volledig nieuwe keuken. Ook vertellen we je wanneer het beter is wel een nieuwe keuken te plaatsen en hebben we aandacht voor de keukenstijlen anno 2024.

Een nieuwe stijl

Wanneer je al lang in hetzelfde huis woont, dan kan een nieuwe keuken wonderen verrichten binnen je interieur. Of je nu kiest voor een renovatie of het plaatsen van een geheel nieuwe keuken, een nieuwe stijl is nooit mis. Om je nieuwe keukenstijl vorm te geven, is het prettig om te weten wat de nieuwste trends zijn binnen de branche. 

Ten eerste, wordt de voorkeur anno 2024 gegeven aan een functionele en minimalistische stijl. Mensen vinden het belangrijk dat de keuken efficiënt in gebruik is en zo goed mogelijk binnen de beschikbare ruimte past. Modulaire keukens zijn een goed voorbeeld; hierbij kunnen aparte onderdelen gemakkelijk los van elkaar gemaakt worden. Zo is de keuken eenvoudig passend te maken voor iedere ruimte. Verder vinden mensen de minimalistische keukenstijl erg mooi. Dit zijn strakke keukens met greeploze keukenkasten, geluidloze lades en een simpele kleur, zoals een pastelkleur of wit. 

Waar keukens anno 2024 ook rekening mee houden is duurzaamheid. De keuken wordt zodanig ontworpen dat er minder afval vrijkomt bij de productie. Ook ligt de nadruk op energiezuinige apparaten, hergebruik van materialen, en een keuken die levenslang meegaat. 

De voordelen van een keukenrenovatie

Wil je jouw keuken up-to-date maken, dan kan een keukenrenovatie interessanter zijn ten opzichte van een nieuwe keuken kopen. Zo kun je bijvoorbeeld oude apparaten in de keuken vervangen, je keukenkasten vernieuwen of je keukenbladen vervangen. 

Je keuken up-to-date maken kan ook nog eens op budget. Je kunt het zo duur of zo goedkoop maken als je zelf wilt. Zo zijn er een hoop DIY-oplossingen beschikbaar op het internet. TikTok en Instagram staan vol met accounts die laten zien hoe je zelf de grepen van de keukenkasten kunt vervangen of de kasten kunt schuren en verven. Bovendien laten ze je een hoop ‘hacks’ zien waardoor het je minder geld kost. Zo kun je je oude keukenkasten ook een nieuwe uitstraling geven door er folie op te plakken. Op die manier heb je al snel je kunststofkasten omgetoverd tot kasten van hout. 

Wil je oude materialen liever vervangen? Dan zijn er winkels waarbij je op budget nieuwe keukenkasten en werkbladen op maat kunt kopen. Je kunt kiezen uit allerlei materialen, kleuren en afwerkingen. Het voordeel hiervan is, dat je sneller klaar bent dan bij een DIY-project. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je de kasten en werkbladen zelf moet monteren. 

Wanneer plaats je een nieuwe keuken?

Wanneer een kleine upgrade van de keuken niet voldoende is, dan kun je ervoor kiezen om een nieuwe keuken te plaatsen. Dit kan verstandig zijn als de keuken al heel erg oud is, er verschillende onderdelen aan vervanging toe zijn, of als de stijl niet meer bij je past.
Vervang je de gehele keuken, dan heb je meteen de kans om te verduurzamen. Kook je bijvoorbeeld nu nog op gas, dan kun je kiezen voor elektrisch of inductie. Ook kun je kiezen voor energiezuinige inbouwapparatuur. 

Kies je voor een nieuwe keuken, dan heb je de keuze uit 1001 mogelijkheden – van stijl tot kleur en van formaat tot accessoires. Tegenwoordig is het aanbod zo ruim, dat er voor ieder budget een geschikte keuken is, of je nu kiest voor een standaard model of voor een keuken op maat, met of zonder kookeiland. Het is een goede keuze bij verouderde keukens of als je gaat verhuizen en graag wilt investeren in een moderne keuken die de toekomst aankan. 

You may also like