Home Overig Student en zorgverzekeringen: hoe vind je de goedkoopste?

Student en zorgverzekeringen: hoe vind je de goedkoopste?

by admin
Student en zorgverzekeringen: hoe vind je de goedkoopste?

Je bent student en ziet de berichten over de prijsstijgingen in de zorg en de zorgpremies. Die brok in je keel glijdt langzaam naar beneden: hoe hoog worden de premies dit jaar en kan ik dat wel betalen? Zorgpremies zijn duur, daar kunnen we niet omheen. Wat we wel voor je kunnen doen, is tips geven over hoe je de goedkoopste verzekering kunt vinden die het beste bij je past.

De basisverzekering: bespaartips

De basisverzekering is voor iedereen verplicht. Om je te helpen de goedkoopste zorgverzekering van 2024 te vinden, hebben we voor je uitgezocht hoe je hierop kunt besparen. Een groot verschil in premies van basisverzekeringen is het soort polis dat je kiest. Een zeer gewilde polis houdt een vrije artsenkeuze in. Deze noemen we een restitutiepolis en vooral interessant voor mensen die veel gebruik maken van zorg. Ga je vaak naar het ziekenhuis, de huisarts, heb je medicatie of sta je onder behandeling binnen de geestelijke gezondheidszorg? Dan kan een dergelijke polis een goede keuze zijn. De polis zorgt er namelijk voor dat jij zelf mag bepalen bij wie je zorg afneemt, zonder in te leveren op je vergoeding. Deze bedraagt dan altijd 100%. 

Maak je weinig gebruik van zorg? Dan kan een ander soort polis een betere optie zijn, omdat deze goedkoper zijn. Je krijgt de zorg en medicatie dan volledig vergoed als je gebruikmaakt van zorgverleners met wie de verzekeraar een contract heeft. Dit kan echter wel betekenen dat je verder weg moet reizen. Kies je ervoor om naar een apotheek of zorgverlener in de buurt te gaan, dan kan dit betekenen dat je geen of maar deels een vergoeding krijgt. Moet je hierdoor (deels) zelf je zorg of medicijnen betalen, dan kan dit op jaarbasis juist duurder zijn dan een restitutiepolis. 

Nog een bespaartip: het eigen risico. Deze kun je verhogen tot een bepaald bedrag. Je kunt deze met 100 euro verhogen, tot €885,-. Let wel goed op of de korting je op jaarbasis genoeg scheelt, mocht je toch hoge zorgkosten hebben. 

Speciale aanvullende verzekering

Wanneer het gaat om aanvullende verzekeringen, dan zijn er tal van opties in Nederland. Of je jezelf aanvullend moet verzekeren is altijd afhankelijk van je specifieke situatie. Ga je bijvoorbeeld vaak naar de fysiotherapeut of staat het er niet zo goed voor met je gebit? Dan kan een verzekering voor de fysio of tandarts je veel geld schelen. 

Voor jongeren en studenten is er een goede oplossing als het gaat om de aanvullende verzekering. Zo zijn er speciale jongerenverzekeringen en studentenverzekeringen. Hierin zit verschillende zorg waar je gebruik van kunt maken die goed aan kan sluiten, zoals fysiotherapie, anticonceptie, brillen en lenzen  en alternatieve geneeskunde. Zo heb je alle zorg in één pakket.

Nodige zorg versus op safe spelen

Als je op zoek bent naar een goedkope zorgverzekering, dan is het slim om goed te kijken naar je behoeften. De goedkoopste verzekering is niet altijd de best passende verzekering.Vergeet ook zeker niet te bekijken of een aanvullende verzekering nodig is of dat je deze neemt om op safe te spelen. Het voordeel van de aanvullende verzekering voor jongeren, is dat deze allesomvattend is en je de zorg vergoed krijgt als je hier gebruik van maakt. Een nadeel kan zijn dat je veel premie betaalt en dat het niet rendabel is als je er geen gebruik van maakt.

You may also like