Home Tuin 5 tips om je tuin duurzaam in te richten

5 tips om je tuin duurzaam in te richten

by admin
5 tips om je tuin duurzaam in te richten

Wil jij jouw tuin graag opnieuw gaan inrichten en wil je dit het liefst op een zo duurzaam mogelijke manier doen? Dat is erg verstandig en je zult er veel profijt van hebben, want een duurzame tuin heeft veel voordelen. Zo zorg je voor een verhoogde biodiversiteit in je tuin, een betere afwatering, betere bescherming tegen de hitte en een positief effect op je gezondheid en welzijn. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk, je tuin duurzaam inrichten? In dit artikel geven we je 5 tips!

1. Begin met het maken van een tuinplan 

Als je jouw tuin opnieuw gaat inrichten, is het belangrijk dat je een goed tuinplan maakt voordat je begint. Zo krijg je een goed overzicht van wat je allemaal wil en of het wel of niet realistisch is. Niet iedere plant is geschikt voor iedere tuin, dus dit is ook goed om van tevoren uit te zoeken als je specifieke planten in de achtertuin wil gaan zetten. Neem ook de ruimte mee die je nodig hebt voor een eventueel tuingebouw, zoals een houten pergola of een overkapping. 

2. Zoveel mogelijk zelf doen

Als jij jouw tuin duurzaam wil inrichten, wil je hem natuurlijk ook zo duurzaam mogelijk aanleggen. Wil je graag tuingebouwen, dan is het duurzamer om deze zelf te maken dan dat je ze kant-en-klaar koopt bij een bouwmarkt of tuincentrum. Dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn, zeker niet als je een beetje handig bent. Weet je wat bijvoorbeeld heel makkelijk is? Zelf een pergola bouwen!

3. Zorg voor een diervriendelijke tuin

Wil jij dat jouw tuin duurzaam is, dan moet deze ook diervriendelijk zijn en zorgen voor een goede biodiversiteit. Een bloementuin trekt bijen, vlinders en andere insecten aan. Een tuin met veel insecten trekt op zijn beurt weer egels en vogels aan. Zo krijg je veel leven in je tuin. Je kunt ervoor kiezen om speciale bloemen en planten te plaatsen om nuttige insecten aan te trekken. Vaak kun je die als pakket bij het tuincentrum krijgen. Zet voor vogels bijvoorbeeld een vogelbadje neer voor de warme dagen en hang in de winter voedselbronnen voor de vogels op. Als ze eenmaal weten dat ze in jouw tuin voedsel kunnen vinden, zullen ze sneller terugkomen. 

4. Duurzame tuingebouwen 

Wil je graag een tuingebouw plaatsen, zoals een pergola, overkapping of een tuinhuis, dan kun je dit eenvoudig op een duurzame manier doen. Het is sowieso goed om zoveel mogelijk zelf te doen, vooral als je handig bent. De houtsoorten die je gebruikt zijn ook erg belangrijk. Kies bijvoorbeeld het liefst voor Europees hardhout of voor houtcomposiet als je een pergola, overkapping of tuinhuis in je tuin wil plaatsen.

You may also like