Home Klussen Van metselwerk tot behangklaar voor het verbouwen van je nieuwbouwhuis

Van metselwerk tot behangklaar voor het verbouwen van je nieuwbouwhuis

by admin
Van metselwerk tot behangklaar voor het verbouwen van je nieuwbouwhuis

Wanneer je de sleutel van je gloednieuwe nieuwbouwhuis in handen krijgt, begint eigenlijk pas het echte werk. In veel gevallen krijg je een woning opgeleverd die weliswaar ‘klaar’ is volgens de bouwers, maar nog een lange weg te gaan heeft om een echt thuis te worden. Van behangklaar maken van muren tot het afwerken van het metselwerk, er zijn tal van stappen die je moet nemen om je nieuwe stek naar wens te maken. Dit artikel dient als een uitgebreide handleiding om je te helpen bij dit vaak uitdagende, maar o zo belangrijke proces.

Waarom behangklaar nieuwbouw essentieel is

Je nieuwbouwhuis wordt vaak opgeleverd met muren die als behangklaar nieuwbouw‘ worden aangemerkt. Maar wat houdt deze term eigenlijk in? In de bouwwereld betekent behangklaar dat de muren geëgaliseerd en geschuurd zijn. Echter, het betekent niet dat deze muren daadwerkelijk gereed zijn voor behang of verf. Voordat je enthousiast je nieuwe behangetje of kleurtje uitkiest, is het cruciaal om de muren eerst grondig te inspecteren en eventueel verder voor te bereiden. Dit is niet enkel een kwestie van esthetiek, maar ook van duurzaamheid. Een goed voorbereide muur zorgt voor een langer behoud van je behang of schilderwerk, en kan je op de lange termijn veel onderhoud besparen.

Het belang van goed metselwerk

Naast het behangklaar maken van je muren, is ook het metselwerk in en rondom je nieuwbouwhuis van groot belang. Dit betreft niet alleen de buitenmuren maar ook eventuele binnenmuren of scheidingen in je tuin. Goed metselwerk zorgt voor stabiliteit en duurzaamheid, twee factoren die essentieel zijn voor een veilig en langdurig woonplezier. Het is aan te raden om hier een ervaren vakman voor in te schakelen, zelfs als je handig bent. Metselen is een kunst op zich en fouten zijn lastig te herstellen.

Nieuwbouw stucen

Als je het hebt over het afwerken van muren, is stucen een term die al snel naar voren komt. Bij nieuwbouw stucen is het vooral van belang om te weten dat de muren vaak nog aan het ‘werken’ zijn. Dit betekent dat er nog kleine verschuivingen kunnen optreden, waardoor bijvoorbeeld scheurtjes in het stucwerk kunnen ontstaan. Kies daarom voor een type stucwerk dat enigszins flexibel is en goed hecht op de ondergrond. Niet alleen creëer je zo een strakke en egale look, maar je verlengt ook de levensduur van je muren.

De rol van isolatie bij nieuwbouw

Vaak wordt gedacht dat een nieuwbouwhuis per definitie goed geïsoleerd is. Hoewel dit vaak wel het geval is, loont het om dit dubbel te checken. Goede isolatie is namelijk cruciaal voor een comfortabel binnenklimaat en helpt je bovendien om energie (en dus geld) te besparen. Kijk niet alleen naar de isolatie van de muren, maar ook naar zaken als dubbel glas, dakisolatie en vloerisolatie.

Materialen en duurzaamheid

Als je dan toch bezig bent met het verbouwen en inrichten van je nieuwbouwhuis, overweeg dan ook om duurzame materialen te gebruiken. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar vaak ook voor je eigen portemonnee op de lange termijn. Duurzame materialen zoals natuursteen, bamboe of gerecyclede materialen zijn tegenwoordig volop beschikbaar en doen qua design niet onder voor minder duurzame alternatieven.

Planning en budgettering

Tot slot is een goede planning en budgettering onmisbaar bij elke verbouwing, ook bij een nieuwbouwhuis. Zet op een rijtje welke klussen er allemaal gedaan moeten worden, hoeveel tijd deze in beslag nemen en wat de kosten zijn. Probeer ook wat ruimte in je budget te houden voor onvoorziene uitgaven, want bij een verbouwing komt er vaak meer bij kijken dan je in eerste instantie denkt. Met een solide planning en budget kom je tijdens de verbouwing niet voor onaangename verrassingen te staan.

You may also like